ÇANAKKALE ADLİYESİ
ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Dairesi Başkanlığınca "Onarıcı Adalet" ilkesi çerçevesinde suç mağdurlarının haklarının korunup desteklenmesi ve ikincil örselenmenin engellenmesi amacıyla Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü Çanakkale Adliyesinde faaliyete başlamıştır.
Çanakkale Adliyesinin 3. katında hizmet veren Çanakkale Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünde 1 müdür, 2 sosyal hizmet uzmanı, 4 psikolog, 3 pedagog olmak üzere toplam 9 uzman, 2 zabıt katibi görev yapmaktadır.
Çanakkale Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü Ceza Yargılaması Destek Bürosu, Hukuk Yargılaması Destek Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu, Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu, Çocuk Görüşme Bürosu ve Adli Görüşme Odaları olmak üzere 6 ana birim ile hizmet vermektedir.
BİLGİLENDİRME VE YÖNLENDİRME BÜROSU
Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosunda adli birimlerden gelen talepler kaynağına göre ilgili büroya yönlendirilir, bireysel başvurularda mağdur, hakları ve adli süreç hakkında bilgilendirilir, mağdurlar ihtiyaçları doğrultusunda adliye içerisindeki ilgili birim ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilir.
KIRILGAN GRUP DESTEK BÜROSU
Uzmanlar tarafından yapılacak bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba dahil olduğu tespit edilen mağdurlara hizmetlerin sistematik bir şekilde ve zamanında sunulabilmesi için gerekli planlama, uygulama, izleme ve koordinasyon işlemlerinin, tek bir uzman tarafından etkin bir şekilde yürütülebilmesinin temini açısından vaka yönetimi uygulanmaktadır. Kırılgan gruba dahil olduğu tespit edilen mağdurlar hakkında alınması gereken tedbirlere ve sunulması gereken hizmetlere ilişkin önerilerin yer aldığı adli destek planı, uzmanlar tarafından hazırlanmakta, bu plan gerektiğinde mahkemeye ya da savcılığa iletilmektedir.
CEZA ve HUKUK YARGILAMASI DESTEK BÜROLARI
Cumhuriyet başsavcılığının ve mahkemelerin sosyal inceleme raporu düzenlenmesi ve ifade esnasında uzman görevlendirilmesi talepleri bu bürolarda görev yapan uzmanlar tarafından karşılanmaktadır.
ADLİ GÖRÜŞME ODALARI
Fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen, öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında Adli Görüşme Odaları kullanılmaktadır. Adli Görüşme Odaları ile görüşme yapılacak kişinin ruhsal/fiziksel koşullarına uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılması, ikincil örselenmenin önlenmesi, korunma ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili hizmetlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Adli Görüşme Odaları içerisinde sadece uzmanın ve ifade verecek olan kişinin bulunduğu, yapılan işlemin kamera ile kayıt altına alındığı Görüşme Odası; Cumhuriyet savcısı, avukat ve zabıt katibi gibi ilgililerin görüşme odasında yapılan görüşmeyi izledikleri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla adli görüşmeciyle sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri Gözlem Odası; mağdurların ifade ve beyan alma işlemleri öncesinde beklemeleri gereken durumda kendilerine uygun şekilde hazırlanmış olan Bekleme Odası olmak üzere 3 odadan oluşmaktadır.
ÇOCUK GÖRÜŞME BÜROSU
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişkiye ilişkin karar yükümlü tarafından rızası ile yerine getirilmediği durumlarda hak sahibinin kesinleşmiş mahkeme kararları veya yürürlükte olan ara kararları, dilekçe ve kimlikleri ile Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları ile süreç başlamaktadır.
Çocuklarıyla görüşmek isteyen ebeveynlerden herhangi bir ücret talep edilmemekte yapılacak masraflar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Teslim işlemleri ebeveynlerin ikamet adreslerinde değil, çocuk dostu şekilde tasarlanan çocuk görüşme merkezinde gerçekleştirilmektedir.
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması işlemlerinde, çocukla iletişim ve görüşme konusunda pedagog, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmen gibi uzmanlar görev almaktadırlar.
Öncelikle taraflarla iletişime geçilerek aralarında yaşanabilecek çekişmelerin çocukları üzerindeki olumsuz etkileri ve sürecin ne şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda taraflara rehberlik edilmektedir.
Kararın yerine getirilmesinde mahkeme kararları ile birlikte çocuğun üstün yararı da dikkate alınmaktadır.
Uzmanlar tarafından çocuklarla görüşülerek kaygıları giderilmeye ve olası çekişmelerden uzak tutulmaya çalışılmaktadır.
Taraflar istemedikçe ve çocuğun üstün yararı gerektirmedikçe taraflar yüz yüze getirilmemeye çalışılmaktadır.
Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Süreci
Çanakkale Adliyesi 3. katta hizmet veren Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne hak sahibince başvurulması ve çocukla görüşme talebinde bulunulması sonrasında görevli uzmanlar, her türlü iletişim vasıtasıyla taraflarla irtibata geçmektedirler.
Mahkeme kararı ve kararda belirtilen takvim uyarınca bu karara uyma gerekliliği yanında uyulmaması durumunda karşılaşılabilecek neticeler açıklanmaktadır.
Teslim yükümlüsünden çocukla birlikte belirlenen teslim mekanına gelmesi istenilmektedir. Hak sahibi de teslim mekanına gelerek çocuğunu uzmanlardan bu merkezde teslim almaktadır. Aynı şekilde hak sahibinden de kişisel ilişki takviminin sonunda çocuğu bu teslim mekanına getirmesi istenilmektedir. Yükümlü ebeveyn çocuğunu bu teslim mekanından aynı şekilde teslim almaktadır.
Farklı nedenlerle çocuğu göstermeme eğilimi ile karşılaşılır ise hak sahibinin başvurusu ile bunun velayete ilişkin ayrı bir dava konusu olabileceği ve bu yaklaşımın aleyhe delil olarak kabul edilebileceği hatırlatılmaktadır.
Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemlerin çocuğun üstün yararını koruyacak şekilde yerine getirilebilmesi, tarafların birbirleri ve çocukları ile aralarındaki sorunların uygun şekilde çözümünün sağlanabilmesi amacıyla uzmanların önerisiyle aile mahkemelerince, çocuklar ve anne/baba hakkında danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verilebilecektir.
Tarafların Aile Mahkemesi tarafından verilen kararlara uymamaları halinde, fiil suç teşkil etse dahi tarafın sıfatı ve yapılan işlemin çocuk teslimi veya kişisel ilişki olmasına göre şikâyet üzerine ayrıca üç günden on güne veya üç aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılabilecekleri ilgililere hatırlatılacaktır.
Bu izahatta bulunulurken, hiçbir ebeveynin böyle bir ceza ile karşılaşmaması gerektiği, tarafların kişisel ilişki takviminin gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi talebinde bulunabilecekleri ancak çocuğun üstün yararı aksini gerektirmedikçe bu aşamada mahkeme kararının yerine getirilmesinin zorunlu olduğu açıklanmaktadır.
Bu izah ve açıklamaların olumlu karşılık bulmaması ve çocuğun mahkeme tarafından belirlenen görüşme takvimine uygun şekilde çocuk teslim mekanına getirilmeyeceğinin ifade edilmesi veya çocuk teslim mekanına getirilmemesi durumunda, sözlü olarak açıklanan bu uyarılar bir teslim emri düzenlenerek yazılı olarak da tebliğ edilmektedir.
Bu yazılı tebliğe rağmen teslim işlem gerçekleşmez ise şikayet üzerine belirtilen prosedürler işletilecektir.
Çanakkale Çocuk Görüşme Merkezi
Kentin merkezi noktalarından birisinde, kolay ulaşım imkanı bulunan ve toplu taşıma araçlarının sıklıkla geçtiği bir yerde, içerisinde bekleme alanı, iki adet yetişkin-çocuk bekleme ve görüşme odası, bir adet içerisinde oyun alanı olan çocuk bekleme odası, bir ofis odası ve lavaboları olup güvenliği sağlanmış çocuk dostu bir merkez olarak planlanmıştır.
Çanakkale Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü
Adres:
Barbaros Mahallesi Yeniyol Sokak No:2 Kat:3 Merkez/ ÇANAKKALE
(Çanakkale Adliyesi)
Çanakkale Çocuk Görüşme Merkezi
Adres:
Barbaros Mahallesi Atatürk Caddesi No: 209 Merkez/ ÇANAKKALE
İletişim : (286)2172227 - Dahili: 3137
Tanıtım Broşürü
Mağdura Yaklaşım Kılavuzu
Adli Yardım Başvuru Formu
Barbaros Mah. Yeniyol Sokak No:2 Merkez / Çanakkale
0 (286) 217 22 27
0 (286) 217 15 64
canakkalecbsadalet.gov.tr